2017

Els inicis

Llegendàrium comença el seu recorregut la revetlla de Sant Joan de 2017, amb la publicació d’un web en format bloc.

Inicialment hi havia entrevistes, entrades de caràcter literari, passejades per espais històrics, ressenyes de llibres i discos. I, per descomptat, assajos breus dedicats al folklore narratiu d’arrel oral.

Cap a finals de 2018 ja comptava amb 150 entrades.

El primer logo de Llegendàrium

2018-2020

Segona etapa

L’any 2019 la pàgina conserva el format, però centra el seu contingut en assajos més extensos i tractant diversos aspectes del folklore en llengua catalana: tipologies, motius, l’origen de les rondalles, personatges desconeguts i aspectes llegendaris vinculats a esdeveniments històrics, animals, plantes o espais geogràfics, amb una àmplia bibliografia i referències a altres narracions europees i d’arreu del món.   

Tot aquest esforç tingué una bona rebuda a les xarxes socials, al que va sumar-se l’interès d’algunes editorials, iniciant-se l’escriptura de llibres que amplien la tasca realitzada en un format que permet profunditzar encara més en els temes analitzats. En aquest punt s’inicià el sistema de mecenatge a través de Patreon, combinant la publicació exclusiva per mecenes amb la oberta,  amb rondalles i notes breus que es publiquen periòdicament a les xarxes.

El logo de Llegendàrium de la segona etapa

2020

Actualment

L’any 2020 el projecte se centra en el recull minuciós de les rondalles, llegendes i tradicions d’espais geogràfics concrets. Addicionalment es realitzen col·laboracions amb revistes como  El Salí de Súria, L’Altaveu de Sant Pere de Ribes o El 29 de Vic. L’any  2021 es publica el primer llibre de la Trilogia Llegendàrium : Rondalles de Sang, una antologia d’assajos que analitzen dotze narracions de la tradició catalana vinculats a un tema tan discriminat  com es el crim i la violència. 

A finals de 2021 la pàgina acumulava ja més de 450 entrades, però calia una reforma a fons. D’una banda, era necessària una actualització de format i, d’altra, l’actualització dels continguts en consonància amb tot el descobert arrel de la continua investigació. Per aquests motius, i pensant en el futur desenvolupament del projecte, l’any 2022 s’inicia la construcció d’una nova web que culmina el 2024. Durant el 2022 també es publica el segon llibre de la trilogia: Rondalles de Difunts, amb deu assajos que analitzen narracions populars vinculades al tema de la mort, l’ànima i les creences relacionades amb els difunts. Per altra banda, s’inicien col·laboracions com el Taller de Llegendes, impartit a diverses escoles de Catalunya, incloent la Catalunya del Nord, per a l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Enguany, mentre treballem en el darrer llibre de la trilogia, Rondalles del Diable,  Llegendàrium enceta una nova etapa, fidel als principis que caracteritzen la tasca de recerca, revisant i reescrivint – de zero, si cal – el contingut de les entrades, obrint-se a un ventall més ample de temes, idiomes i àrees geogràfiques des d’una pàgina redissenyada, més funcional i amb una presència destacada dels il·lustradors. A més d’oferir traduccions a l’espanyol i l’anglès, hi trobareu seccions dedicades a trobades, espais participatius per compartir el folklore viu, enllaços per adquirir les publicacions en paper i un nou sistema de mecenatge. 

Logo actual de Llegendàrium